Hoe werken zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen

Voor het opwekken van energie is er een keuze uit diverse energiebronnen. Energie kan op een traditionele manier verwekt worden door het verbanden van grondstoffen, of tegenwoordige ook op steeds meer duurzame manieren. Een populaire groene manier van het opwekken van energie is door gebruik te maken van zonnepanelen. Velen mensen hebben al de keuze gemaakt om deze thuis te plaatsen of energie afkomstig van de zon af te nemen bij externe partijen. Ondanks dat het gebruik van deze panelen steeds populairder wordt, is het voor veel mensen nog niet duidelijk hoe deze panelen werken. Het opwekken van zonne-energie bestaat uit een aantal stappen.

Verschillende onderdelen

Wanneer er licht valt op een zonnepanelen zorgt een halfgeleider ervoor dat er elektronen losgemaakt worden. Een halfgeleider bevat meestal silicium. De elektronen die worden losgemaakt zorgen ervoor dat er een spanning ontstaan. De spanning is een combinatie van positieve- en negatieve ladingen. Dit zorgt er niet gelijk voor dat er bruikbare stroom ontstaat. Een omvormer zorgt ervoor dat deze stroom wordt omgezet in wisselstroom die wordt doorgezet naar het elektriciteitsnet. Daarna kan er gebruik gemaakt worden van stroom

Werken zonnepanelen alleen in de zomer?

Veel mensen geloven nog steeds in de fabel dat zonne-energie alleen opgewekt kan worden in zonnige landen met veel daglicht. Energie afkomstig van de zon kan ook worden opgewekt wanneer het bewolkt is. Een kleine hoeveelheid zonlicht is al voldoende om stroom te genereren. Natuurlijk is het wel zo dat wanneer er meer zonlicht is er ook meer stroom opgewekt wordt. Zonne-energie die op de zonnige dagen wordt opgewekt wordt opgeslagen zodat je op bewolkte dagen niet zonder stroom komt te zitten. Daarnaast hebben huishoudens ook nog toegang tot het reguliere stroomnet. Wanneer het te heet is, zal er ook geen stroom worden opgewekt omdat er dan geen lucht achter de panelen door kan stromen.

Vermogen van zonnepanelen

De zonne energie  die wordt opgewekt wordt standaard uitgedrukt in kWh. Dit staat voor het kilowattuur, en verwijst naar het verbruik dat een toestel of apparaat nodig heeft. De hoeveelheid kilowattuur die wordt opgewekt kan ook eenvoudig omgerekend worden in wattuur. Dit zorgt ervoor dat je door een aantal tools kan uitrekenen hoeveel kWh jij nodig hebt in je huishouden. Dit kan helpen wanneer je van plan bent om zonnepanelen aan te schaffen.